Gazelle in Dieren levert 15 miljoenste fiets af

Foto: Gazelle Dieren

DIEREN – Koninklijke Gazelle in Dieren heeft zijn 15 miljoenste fiets gemaakt. Om die mijlpaal te bereiken, had de fietsenfabrikant ongeveer 125 jaar nodig. Momenteel komen er jaarlijks zo’n 250.000 fietsen bij, waaronder steeds meer e-bikes.

De fietsproductie heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen, onder andere door de stijgende vraag naar elektrische fietsen. Circa 35 procent van de nieuw Gazelles betreft nu een e-bike. ‘Binnenkort produceren we mogelijk zelfs meer e-bikes dan gewone fietsen’, verklaart een woordvoerder.

Slimme technologie

Achter de schermen werkt de fabrikant ook aan connected e-bikes. Dat zijn fietsen met sensoren en andere slimme technologie. ‘Alles en iedereen is straks realtime gekoppeld aan internet, dus ook onze fietsen. Er komen mogelijkheden bij: je bent straks beter beschermd tegen fietsdiefstal en de e-bike meldt zichzelf als onderhoud noodzakelijk is.’

Gazelle werd in 1892 opgericht. Inmiddels werken er zo’n 350 mensen. De 10 miljoenste fiets reed in 1999 uit de fabriek in  Dieren en nummertje 14 miljoen werd afgemonteerd in 2012. Tegenwoordig is het bedrijf eigendom van Pon Holdings, dat tevens auto’s verhandelt en verscheidene fietsenmerken telt.