Vrouw bedankt politie 28 jaar na dodelijk ongeluk vriend

Foto: Martin de Jongh

RHEDEN – Een vrouw heeft na 28 jaar via Facebook contact gezocht met de politie om de agenten te bedanken die haar destijds ondersteund hebben na de dood van haar vriend. Haar grote liefde kwam in januari 1990 met zijn motor om het leven bij een verkeersongeval op de Posbank bij Rheden. De politie deelde haar verhaal met toestemming op Facebook.

Zij zocht na al die tijd via Facebook contact met de politie, omdat de agenten haar destijds goed geholpen hadden en dat hun hulp een groot verschil had gemaakt. ‘Mijn wereld hield op te bestaan, vertelde zij aan de politie. ‘Mijn grote liefde was er niet meer en het liefst reed ik mezelf ook te pletter tegen een muur. Het was onder meer aan de agenten te danken dat ik verder ben gegaan met mijn leven en later het geluk weer vond.’

‘Een arm om mijn schouder’

Het ging volgens deze vrouw niet om wat ze tegen haar vertelden, maar meer om wat ze deden. ‘De empathie die ze toonden. Bij de schouw in het ziekenhuis sloeg een agent een arm om mijn schouder. Een waardevol gebaar, waardoor ik me niet meer alleen voelde. Ik voelde dat ze er oprecht waren voor mij en me letterlijk en figuurlijk ondersteunden.’

De eerste traan

‘Toen ze me bij mijn ouders’ huis afzetten en ik eindelijk de eerste traan liet rollen, reageerden ze opgelucht. Dat ik nog niet had gehuild was voor hen een verontrustend signaal en reden om extra goed op mij te letten.’ Na dertig jaar liet ze aan de politie weten dat die aandacht en zorg voor haar levensreddend waren geweest en haar geholpen heeft met het verwerkingsproces.

Toen ik zijn helm afzette, zag ik hoe jong hij was

Na de vraag via Facebook is de politie in Velp in de archieven gedoken. Na een lange zoektocht werd agent Hedy Rosendal gevonden. Zij is nu wijkagent in Zutphen, maar kan zich het ongeluk nog herinneren. ‘Dit was het eerste ongeval dat ik meemaakte. Het gebeurde op een zondagmiddag vlak voor een overvol pannenkoekenhuis. De motorrijder kon er niets aan doen; een automobilist had hem niet gezien. De man werd gelanceerd en belandde tegen een lantaarnpaal. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Toen ik zijn helm afzette, zag ik hoe jong hij was. Dezelfde leeftijd als ik destijds. Dat maakte veel indruk op mij.’