Erika heeft al honderden padden gered

Foto: Omroep Gelderland

ELLECOM – De paddentrek is weer begonnen. En dus zijn er vrijwilligers actief om padden de weg over te zetten en van een wisse dood te redden.

In Ellecom is Erika Loonen zo’n vrijwilliger. Zij zet nu voor het derde jaar padden over: ‘Ik heb er in die tijd al honderden gered. Op dit traject aan de Middachterallee redden we er zo’n 2000 per jaar.’

In de vroege maandagochtend staat Loonen aan de Middachterallee: ‘Het is onze missie om zoveel mogelijk padden over te zetten, die vannacht aan de wandel zijn gegaan.’

33 emmers

Die padden lopen tegen een scherm aan en vallen uiteindelijk in een emmer. Op het stuk weg bij Ellecom staan er 33. Vrijwilligers zetten dan de padden de weg over. Anders sneuvelt jaarlijks zo’n 30 tot 40 procent van de padden in het verkeer. ‘Ze doen er een kwartier over om de weg over te steken.’