Hogere straffen voor Posbankmoord

Foto: Martin de Jongh

ARNHEM – Frank S. uit Boekel en Souris R. uit Veghel zijn donderdag veroordeeld tot 18 jaar voor de Posbankmoord.  Volgens het gerechtshof zijn zij  schuldig aan de moord op Alex Wiegmink uit Drempt. De rechtbank had hen eerder veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag.

De 44-jarige Wiegmink werd in 2003 op de Posbank bij Rheden doodgeschoten. De Dremptenaar was daar aan het hardlopen. Volgens de advocaat-generaal waren de daders uit op zijn auto, die ze voor een overval wilden gebruiken. Een paar uur later werd zijn auto, een groene Opel Omega, uitgebrand in het Brabantse Erp gevonden. De politie doet een gruwelijke ontdekking: achterin de auto ligt het verkoolde lichaam van Wiegmink.

Bijna 14 jaar bleef het een mysterie waarom Wiegmink werd vermoord, maar na een uitzending van Opsporing Verzocht biechtte Frank S. zijn betrokkenheid op. Enige tijd later werd Souris R. ook opgepakt. Hij ontkende. Undercoveragenten lieten R. geloven dat hij veel geld kan verdienen met xtc-handel als hij zijn daad opbiecht. Hij zei toen Wiegmink te hebben doodgeschoten, maar noemde dat tijdens de rechtszaak grootspraak.

De rechtbank veroordeelde Souris R. tot 16 jaar en Frank S. tot 14 jaar. De familie van Alex Wiegmink hoopte met de veroordeling de periode af te kunnen sluiten, maar de twee gingen in hoger beroep. Peter Wiegmink, de broer van Alex, zei in een slachtofferverklaring dat hij zich vooral ergerde aan S. omdat hij eerder keer op keer had aangegeven elke straf te accepteren.

De eis in hoger beroep was 16 jaar voor beide verdachten.