Gelredag in SS-sporthal op landgoed Avegoor in Ellecom

Foto: Omroep Gelderland

ELLECOM – Op 31 maart is het Gelredag in de sporthal in Ellecom, gebouwd tijdens de oorlog voor mannen van de Nederlandse SS. Het gebouw op landgoed Avegoor is pas aan de buitenkant helemaal gerestaureerd. De Gelredag geeft kijkers de mogelijkheid om daar een kijkje te nemen.

Tussen 10 en 12 uur zijn kijkers welkom in het Fletcher hotel Avegoor. Dat is het vertrekpunt voor twee rondleidingen. Er is bijvoorbeeld een tour door de gerestaureerde en nu leegstaande voormalige SS sporthal.

Maar u kunt ook onder leiding van een gids een wandeling maken naar de Ellecomse begraafplaats, waar Joodse dwangarbeiders begraven liggen die onder erbarmelijke omstandigheden hebben moeten werken aan de aanleg van het naast de sporthal gelegen sportveld.

Over dit zwarte verleden van landgoed Avegoor houdt historica Machlien Vlasblom tijdens de Gelredag ook een lezing. Dat Avegoor een geschiedenis heeft die al veel verder teruggaat hoort u tijdens een andere lezing van Peter Verhoeff.