Geen geld voor doelgroepenbad in nieuw zwembad in Velp

Ontwerp nieuw zwembad in Velp. Foto: gemeente Rheden.

VELP – Met het huidige budget is het niet mogelijk om een tweede bad in het nieuw te bouwen zwembad in Velp aan te leggen. Een extra doelgroepenbad is alleen mogelijk als de nieuwe gemeenteraad hiervoor alsnog extra geld wil uittrekken.

Na een Europese aanbesteding heeft de gemeente Rheden nu een bouwer voor het zwembad gevonden, maar een tweede bad blijkt binnen het beschikbaar budget niet mogelijk. In het schetsontwerp is wel rekening gehouden met de komst van een tweede bad, maar dat kan alleen als de gemeenteraad alsnog de portemonnee trekt.

Zes banen

Het nieuwe 25 meterbad heeft ruimte voor zes banen. De helft van de bodem is in hoogte verstelbaar. Het zwembad krijgt ook een multifunctionele ruimte en een horecagelegenheid. Naast het zwembad komt een nieuwe sport-/speelvoorziening.

Foto: Martin de Jongh

In 2020 een duik nemen

De zwembad komt op de oude plek van de voormalige Bestuursacademie in Velp. Dit pand is inmiddels gesloopt. Als alles volgens plan verloopt, kan de bouwer in 2019 starten. Begin 2020 kunnen mensen een duik in het nieuwe bad nemen.

Meest duurzame bad van Nederland

De gemeente heeft wel extra geld beschikbaar om het zwembad zo duurzaam mogelijk te maken. Het moet het meest duurzame zwembad van Nederland te bouwen. Als het definitief ontwerp klaar is, wordt duidelijk welke duurzame maatregelen de bouwer gaat nemen. Dan blijkt ook of een gasloos zwembad mogelijk is.

‘Jammer dat niet meer omwonenden meedenken’

Een klankbordgroep heeft de afgelopen tijd meegedacht over het ontwerp van het zwembad en blijft ook de komende tijd betrokken bij de bouw. Wethouder Nicole Olland had wel gehoopt dat meer mensen zich hadden aangemeld voor de klankbordgroep. ‘Wij bouwen het zwembad voor de samenleving. Dus vragen we het liefst aan gebruikers en buurtbewoners wat zijzelf willen. We zijn daarom blij met de betrokken gebruikers en buurtbewoners in de klankbordgroep, toch is het jammer dat niet meer omwonenden willen meedenken. Blijkbaar moeten mensen nog erg wennen aan samenwerken met de overheid. Dat begrijp ik best.’

Later schakelt de gemeente opnieuw de hulp van inwoners in. Dan vraagt ze mensen mee te doen aan een prijsvraag en een nieuwe naam voor het zwembad te verzinnen.