Kinderen lopen geen risico door lood in bodem speeltuintjes in Rheden

Foto: gemeente Rheden

DE STEEG – Kinderen lopen geen gezondheidsrisico door lood in de bodem van de veertien gemeentelijke speeltuintjes in de gemeente Rheden. Zij kunnen daar volgens de GGD gewoon spelen.

Lood in de bodem kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van kinderen. Het kan met name bij jongere kinderen de ontwikkeling van het leervermogen beïnvloeden. Binnen de gemeente Rheden is bekend dat in de oude dorpskernen van Velp, De Steeg, Ellecom en Dieren lood in de bodem voorkomt.

De gemeente Rheden is nagegaan van welke speelterreinen in de oude kernen nog geen informatie over de bodemkwaliteit bekend was. Daarbij is alleen gekeken naar de onverharde terreinen, omdat kinderen daar direct in contact met de bodem komen. Op al deze terreinen is vervolgens bodemonderzoek naar lood uitgevoerd.

De onderzochte speelterreinen in de oude kernen van Ellecom, Dieren en De Steeg bevatten een heel lichte loodverontreiniging. Volgens de GGD kunnen kinderen hier gewoon spelen. De onderzochte speelterreinen in Velp bevatten ook een lichte loodverontreiniging, maar wel wat hoger dan die in Ellecom, De Steeg en Dieren. Ook hier kunnen de kinderen spelen.