Moedige mensen Tweede Wereldoorlog worden geëerd bij monument in Velp

Foto: Velp voor Oranje

VELP – De 94-jarige mevrouw Roline Woldinga zal zondag bij het ‘Monument voor moedige mensen in WO2’ in Velp vertellen over haar kleine Joodse ‘broertje’ dat bij haar ouders in Velp de oorlog overleefde. Burgemeester Carol van Eert benoemt in zijn toespraak de moedige mensen die meer dan 600 onderduikers in Velp hebben verborgen en eert hen met een mand vol bloemen namens het Rhedense gemeentebestuur.

Iedereen is van harte welkom bij het Monument voor moedige mensen in WO2 in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord aan de Hoofdstraat in Velp. Op zondag 15 april tussen 14.00 en 16.00 uur kan iedereen elkaar binnen ontmoeten en herinneringen ophalen. Om 15.00 uur is een bloemlegging buiten, bij het monument. Ook kinderen en (achter-) kleinkinderen zijn welkom.

Bevrijding van Velp

Het Comité Monument moedige mensen in WO2 organiseert jaarlijks op de zondag rond de Bevrijdingsdag van Velp (16 april 1945) een ontmoetingsbijeenkomst voor belangstellenden en betrokkenen. ‘Wij zorgen voor thee en koffie en iets lekkers erbij’, zegt comitélid Anita Matser. ‘En we zorgen voor een boekentafel met boeken over oorlog, verzet en bevrijding van Velp.’

600 onderduikers

Om 15.00 uur is een eenvoudige plechtigheid bij het herinneringsmonument, waar iedereen bloemen kan leggen ter ere van ‘de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders die meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden van 1940-1945’, zoals de tekst op de plaquette luidt. Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor de onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden.

Pastoor Schaars

Familieleden van pastoor Schaars zullen vertellen over het moedige optreden van de pastoor, waardoor vele levens zijn gered. En een kleinzoon van ‘Baas en Moeke Van den Berg’ zal vertellen over de 14 Joodse onderduikers die bij zijn grootouders op Jeruzalem 31 de oorlog overleefden. Lees hier een eerder artikel over pastoor Schaars.

Pastoor Schaars in Velp op 26 mei 1945. Foto: Familie pastoor Schaars

Bevrijdingsfilm

Tussen 14.00 en 16.00 uur draait in de hal van Nieuw-Schoonoord doorlopend de nieuwste versie van de Bevrijdingsfilm die Dr. B.G. van Griethuysen maakte op 16 april 1945. Bij het Gelders Archief hebben zoon Ben van Griethuysen (*1938) en zijn toenmalig overbuurmeisje Annemarth Visser ’t Hooft (*1937) commentaar ingesproken bij de beelden. Er is bovendien een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s van de bevrijding van Velp. De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk.

Comitélid Iet Maring: ‘Wij hopen van harte dat vrienden en bekenden elkaar op zondag 15 april (weer) zullen ontmoeten en herinneringen met elkaar zullen delen. We weten dat er oud-Velpenaren en voormalige onderduikers komen vanuit heel Nederland.’

De herdenkingen op een rij

Zondag 15 april: 14.00-16.00 uur Ontmoetingsbijeenkomst in Nieuw-Schoonoord (De Elleboog). Toegang vrij. 15.00 uur Bloemlegging bij Monument moedige mensen in WO2 op de hoek van Hoofdstraat en Hogeweg. Iedereen is welkom.

Maandag 16 april: 8.30 uur, bloemlegging Bevrijdingsmonument Egmondstraat; 9.00 uur luiden Vrijheidsklok bij Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan;

Meer informatie op: www.velpvoororanje.nl