Zelfstandigheid Rozendaal weer ter discussie: ‘Wat bezielt de provincie?’

Anton Logemann. Foto: PAK Rozendaal

ROZENDAAL – De zelfstandigheid van de gemeente Rozendaal staat opnieuw ter discussie en op het gemeentehuis van de kleinste gemeente van het vaste land begrijpen ze daar helemaal niets van.  Vandaag is er een gesprek op het provinciehuis in Arnhem.

Aanleiding zijn uitspraken van gedeputeerde Jan Markink vorige week in dagblad De Gelderlander. Daarin vraagt Markink zich af of Rozendaal in toekomst als zelfstandige gemeente haar taken nog wel kan uitvoeren.

Opheldering

Rozendaal wil hier snel opheldering over. ‘Wij zouden niet weten waarom wij op dit moment niet die taken die we moeten doen niet zouden kunnen uitvoeren’, zegt wethouder Anton Logemann van Rozendaal.

Wethouder Anton Logemann van de gemeente Rozendaal op Studio Rheden Radio over de vorming van de coalitie en de discussie over de zelfstandigheid van Rozendaal.

Een provinciale commissie onder leiding van oud-burgemeester Fred de Graaf kwam volgens de wethouder drie jaar geleden nog tot conclusie dat Rozendaal zelfstandig kan blijven. ‘Hij heeft geen reden gezien om Rozendaal op te heffen. De afgelopen drie jaar hebben wij niets van de provincie gehoord.’

Zaakjes op orde

Volgens de wethouder heeft zijn gemeente de zaakjes op orde en bestuurskracht getoond. Hij doelt onder meer op de bouw van een nieuwe dorpsschool en de nieuwbouwwijk op De Del. Met de financiën is ook niets mis. ‘Wij zijn de best presterende gemeente in Gelderland op financieel gebied.’

Logemann is erg benieuwd waarom de provincie nu plotseling vraagtekens zet bij de zelfstandigheid van Rozendaal. ‘Je moet wel met argumenten komen. Ik heb die tot op heden niet gehoord.’

Foto: Martin de Jongh

‘Zelfstandigheidskonijn’

Burgemeester Jan Hendrik Klein Molekamp uit ook zijn ongenoegen.  ‘Ondanks dat de gedeputeerde en de commissaris van de Koning in Rozendaal op bezoek zijn geweest, hebben ze de zelfstandigheid van Rozendaal niet ter discussie gesteld, het nu wel doen, lijkt me heel onzorgvuldig.  Dit temeer omdat we intensief bezig zijn geweest met de (noodzakelijke) versterking van de ambtelijke organisatie. Juist nu we aan besluitvorming toe zijn, komt de provincie met het zelfstandigheidskonijn uit de hoed’, schrijft hij in De Roos, het gemeenteblad van Rozendaal. Hij besluit zijn betoog met de woorden: ‘Kortom, wat bezielt de provincie?’

Een waarnemend burgemeester

Commissaris van de koning Clemens Cornielje heeft tijdens het bezoek aan de drie fractievoorzitters van Rozendaalse politieke partijen laten weten dat er een waarnemend burgemeester wordt benoemd als Klein Molekamp op 1 februari 2019 met pensioen gaat. De Rozendaalse politiek wil dat er gewoon een opvolger komt.

Gesprek op het provinciehuis

Wethouder Anton Logemann en burgemeester Jan Hendrik Klein Molekamp gaan maandag in gesprek met de gedeputeerde. Ook is er een brief naar de provincie gestuurd.