Rozendaal met 1500 inwoners wil zelfstandig blijven

Foto: Omroep Gelderland

ROZENDAAL – De gemeente Rozendaal wil zelfstandig blijven en niet worden heringedeeld. De gemeenteraad sprak zich daar dinsdagavond unaniem over uit. De discussie over de gemeente met ruim 1500 inwoners laaide weer op nadat burgemeester Klein Molenkamp zijn vertrek aankondigde.

Vanuit de provincie Gelderland worden vraagtekens gezet of de qua inwoneraantal de kleinste gemeente van Nederland op het vasteland haar taken wel uit kan voeren. Vanuit Rozendaal werd verbaasd gereageerd.

Kleine gemeente ‘Gelders erfgoed’

Nog niet zo lang geleden concludeerde oud-burgemeester van Apeldoorn, Fred de Graaf, in een onderzoek dat de gemeente zelfstandig kon blijven. Rozendaal staat bekend om haar villa’s, de lanen en natuurlijk het kasteel. De inwoners zijn er rijk en grote sociale problemen trekken aan de gemeente voorbij. Dat steekt SP wethouder van Arnhem Gerrie Elfrink die inspreekt tijdens de vergadering.

‘Komt u als wethouder van Arnhem, als raadslid van Arnhem of als privé persoon?, vraagt de burgemeester. ‘Ik heb me aangemeld als G.E. Elfrink uit Arnhem.’ antwoordt hij. Om vervolgens in een betoog uiteen te zetten dat de inwoners van Rozendaal wel profiteren van Arnhem, maar niet de lasten dragen die horen bij een grote stad. ‘Ze redden zichzelf, omdat ze alles wat vervelend is, buiten de deur houden’, reageert hij na afloop.

Op zijn bijdrage komt geen reactie. Maar even later passeert de zelfstandigheid van de gemeente alsnog op de agenda. Corine ter Brugge spreekt namens alle raadsleden als ze zegt dat de gemeente niet zit te wachten op samenvoeging met buurgemeenten als Arnhem. ‘Alle raadsleden hebben het behoud van de zelfstandigheid van Rozendaal hoog in het vaandel staan.’

Behoefte aan duidelijkheid

‘Ik vind dat het kan, zo’n kleine gemeente’, vertelt de burgemeester. ‘We hebben niet de problemen van de grote stad. En wethouder Elfrink vertelt niet in zijn bijdrage dat Arnhem als centrumgemeente ook extra geld krijgt voor de problemen. Als andere omliggende gemeenten ook extra moeten bijdragen zullen wij daarover ook het gesprek aangaan’, voegt hij er fijntjes aan toe.

Over de opmerkingen van de provincie. ‘Ik ben het niet met de gedeputeerde eens, maar we hebben afgesproken dat we alle feiten op een rij zetten.’ In juni praten de provincie en de gemeente verder, want Rozendaal wil graag helderheid. ‘We moeten verder met onze organisatie. Te lang onzekerheid schaadt het bestuur van de gemeente. En dat wil de provincie vast niet.’