Meer dan 1000 amfibieën overgezet in Rozendaal

Foto: Martin de Jongh

ROZENDAAL –  Zo’n twintig vrijwilligers hebben dit voorjaar meer dan 1000 padden en kikkers in Rozendaal overgezet bij het passeren van de Beekhuizenseweg. Dit aantal is minder dan in andere jaren, maar meer dan in 2015 toen nog 960 dieren zijn overgezet.

Voor de optimale paddentrek is warm en vochtig weer nodig. Begin april was dat het geval. De padden en kikkers trekken van de plek waar ze overwinteren naar een plaats waar ze met elkaar kunnen paren. In Rozendaal zijn dat vooral de vijvers van het kasteel en de Rozendaalse beek.

Bij de paddentrek steken veel dieren de Kerklaan, Beekhuizenseweg en Rosendaalselaan over. In deze periode worden veel beesten overreden door het verkeer.

Lage schermen

Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen zijn dit voorjaar weer met hulp van Geldersch Landschap lage schermen geplaatst aan beide kanten van de weg bij de ingang van kasteel Rozendaal. De padden en kikkers werden via de schermen geleid naar emmers die in de grond waren gegraven.

De vrijwilligers zorgden ervoor dat de emmers meerdere keren per dag werden geleegd en dat de dieren op een veilige plek aan de andere kant van de weg werden losgelaten.