Nieuwe treurbeuk geplant op oude begraafplaats De Pinkel in Rheden

Foto: Rhedens Dorpsbelang

RHEDEN – De oude begraafplaats De Pinkel in Rheden heeft weer een treurbeuk. Twee jaar geleden waaide een grote treurbeuk om, die bijna 150 jaar geleden tijdens de opening van de begraafplaats was geplant. Dankzij een donatie van Rhedens Dorpsbelang kon er weer een nieuwe boom geplant worden.

Vroeger werden de rijken in de kerk begraven, wat gepaard ging met het verspreiden van een wat onaangename geur. Het dorp Rheden was niet rijk, dus veel inwoners konden zich deze luxe niet veroorloven.

1870

Het kerkbestuur besloot om de geur van rijkdom uit de kerk te bannen. In 1870 werd een nieuwe begraafplaats aan de rand van het dorp gesticht. Dat gebeurde aan het toenmalige melkpad. Een paadje van de Pinkelseweg naar de Veerweg, waarlangs de dorpelingen naar de boerderij konden lopen om melk te halen.

Vrijwilligers willen begraafplaats behouden

De begraafplaats bleef tot begin jaren negentig in gebruik en raakte toen in verval. Dat was voor een aantal inwoners een doorn in het oog. Een grote groep vrijwilligers heeft in de afgelopen jaren de begraafplaats weer enigszins op orde gebracht.

Dit vrijwilligersinitiatief heeft dit jaar geleid tot het oprichten van Stichting Oude Begraafplaats De Pinkel. Met als doel om de begraafplaats te conserveren en onderhouden. De eerste officiële daad van de nieuwe stichting was het planten van een nieuwe treurbeuk.

Foto: Rhedens Dorpsbelang

Grafstenen met kleine kiezelsteentjes

De begraafplaats is dagelijks open voor publiek. Er zijn bijzondere graven, grafzerken en familiegrafkelders te zien met oude beuken en andere bomen. Bijzonder zijn de betonnen zerken van toen armlastige bewoners. In het vochtige beton werd de naam zorgvuldig met kleine kiezelsteentjes ingelegd. Het beton werd door de werkgever gratis ter beschikking gesteld.

Daarnaast valt ook een grafsteen van een voormalige inwoner op. Een weduwe waarvan de echtgenoot als marineofficier dienst had gedaan bij de Oostenrijkse marine, anno 1900.