Dodenherdenking in Rheden en Rozendaal: hier kun je naar toe

Foto: Martin de Jongh

VELP – Op vier plekken in de gemeenten Rheden en Rozendaal wordt vrijdagavond herdenkingen gehouden voor de oorlogslachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Dat gebeurt in het Villapark in Velp, bij het Joods monument aan de Zutphensestraatweg in Ellecom, het Rozenbos in Rheden en op de begraafplaats in Rozendaal.

In alle plaatsen is er een herdenkingstocht. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden gevolgd door bloem- en kransleggingen.

Hieronder een uitgebreid programma per plaats.

Velp

Petra van Wingerden, voormalig burgemeester van de gemeente Rheden, spreekt op in de Parkstraatkerk in Velp de jaarlijkse overdenking. De bijeenkomst, voorafgaand aan de stille tocht en kranslegging, is voor iedereen vrij toegankelijk en begint om 19.15 uur.

Tijdens de bijeenkomst in de kerk zingt het Velpse koor Les Trente Plus enkele liederen. Voorheen las een leerling van een Velpse basisschool in de kerk een zelfgeschreven gedicht voor. Dat gebeurt dit jaar ook, maar dan buiten bij het Herdenkingsmonument, waar behalve een paar honderd volwassenen ook steeds meer kinderen en jongeren aanwezig zijn.

Aansluitend aan de bijeenkomst in de kerk wordt omstreeks 19.45 uur de stille tocht geformeerd, vóór de Parkstraatkerk. Iedereen kan zich daar bij aansluiten. Met ‘omfloerste trom’ lopen leden van Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt voor de stoet uit naar het herdenkingsmonument aan de Vijverlaan. Bij het monument wordt de bevrijdingsklok geluid, terwijl de vrijheidsvlam brandt. Scouts van De Velpsche Woudloopers en van De Markesteengroep staan met fakkels aan weerszijden van het monument.

Na de twee minuten stilte, vanaf 20.00 uur, en het zingen van het Wilhelmus worden kransen en bloemen gelegd door afgevaardigden van diverse organisaties.

Rheden

Voorafgaand aan de herdenking vertrekken om 19.20 uur stille tochten. Vanuit Rheden wordt de stille tocht opgesteld bij de Muziektent aan de Haverlandseweg en vanuit De Steeg bij de ingang van Rhederoord aan de Parkweg. Iedereen is van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze herdenking. Ook burgemeester Carol van Eert, zijn vrouw en de wethouders lopen mee.

Om 19.45 uur komt iedereen tezamen bij het Rozenbos, waar de herdenkingsplechtigheid wordt vormgegeven door het Rhedens Fanfarecorps, het Dierens Mannenkoor, trompettist Irma de Vries en Scoutinggroep De Rhedense Pioniers.

Het nationaal thema ‘Jaar van verzet’ zal tot uiting komen gedurende deze herdenkingsplechtigheid. Ine Buno Hesling zal een gedicht voordragen. Bovendien leggen betrokken organisaties en personen kransen en bloemen bij het monument.

Ellecom

De herdenking begint om 19.00 uur in de St. Nicolaaskerk in Ellecom. Om 19.30 uur begint de stille tocht via het Joods monument aan de Zutphensestraatweg naar de begraafplaats. Bij het graf van drie Joodse slachtoffers wordt er twee minuten stilte gehouden.

Rozendaal

De Rozendaalse Kerk is open vanaf 19.00 uur. Vanaf 19.15 uur zal er in de Kerk een herdenkingsdienst plaatsvinden, met aansluitend de stille tocht naar de begraafplaats, twee minuten stilte en vervolgens de krans- en bloemlegging.

Daarnaast zal de burgemeester ‘s middags, in gezelschap van de wethouders bloemstukken leggen bij de herdenkingsmonumenten Terlet, Emmapyramide en Pinkenberg. De kinderen van de Dorpsschool gedichten gemaakt over de oorlog.