Monument gestolen, maar herdenking Ellecom gaat door

Monument 'De hel van werkkamp Ellecom' in Ellecom. Archieffoto: Martin de Jongh

ELLECOM – Ondanks de diefstal van het herdenkingsmonument gaat de herdenking van 139 Joodse dwangarbeiders in Ellecom op 4 mei gewoon door.

Op 12 maart werd de bronzen tafel van het monument van ‘De hel van werkkamp Ellecom’ van Harry de Leeuw gestolen. Inmiddels staat er op de plek van het monument tijdelijk een tafel waarop 139 stenen liggen. Net zoals op het oorspronkelijke monument.

De herdenking wordt op de gebruikelijke plek gehouden. ‘Gelukkig wel. Schoolkinderen komen hier kransen leggen’, vertelt wethouder Constans Pos van de gemeente Rheden, waar Ellecom bij hoort.

Dwangarbeid en ondervoeding

Op 3 september 1942 werden in Ellecom 139 Joodse mannen uit onder meer Amsterdam en Rotterdam ondergebracht en tewerkgesteld op landgoed Avegoor. Ze leden onder de dwangarbeid, ondervoeding en erbarmelijke omstandigheden.

Drie van hen overleden in Ellecom. Op 21 november 1942 werden de overige mannen ondervoed naar kamp Westerbork overgebracht. Daar stierven nog eens twaalf van hen. Het monument bestond uit een in brons gegoten tafel met de initialen van de drie mannen die in Ellecom overleden.

Nieuw monument

Er komt uiteindelijk een nieuw monument dat vergelijkbaar is met het gestolen kunstwerk en opnieuw samengesteld is door Harry de Leeuw.