Hardlopen houdt nooit op voor icoon Aad Steylen uit Laag-Soeren

Foto: Martin de Jongh

LAAG-SOEREN – Hij mag dan dit jaar 83 worden, Aad Steylen uit Laag-Soeren houdt nooit op met hardlopen. Zaterdag 12 mei, dit jaar precies 50 jaar geleden, liep hij als eerste Nederlander een marathon onder de 2 uur en twintig minuten. Steylen: ‘Dat was in Husum in Noord-Duitsland toen nog achter de muur. Ja ik liep toen een tijd van 2 uur en 19 minuten.’

Steylen was in zijn hoogtijdagen een geweldig loper. Zo heeft hij een heleboel kampioenschappen en records op zijn naam staan. Het record van op 12 mei 1968 was een verbetering van zijn eigen nationale record uit 1967 met ruim drie minuten.

In dat jaar deed hij ook mee aan olympische marathon op de Olympische Spelen van Mexico-Stad. Hier eindigde hij op de 27e plaats in 2:37.42 en als elfde Europeaan. Op 68-jarige leeftijd liep Aad Steylen nog de marathon van Berlijn in een tijd van 3:15.00.

Alex Memorial Loop

Tegenwoordig loopt Aad nog zeker drie keer in de week. Op vrijdag met zijn eigen vaste trimploeg. Steylen: ‘Ja dat is Le Bonnet Rouge, oftewel de rode muts. We dragen verplicht allemaal een rode muts. Deze club heb ik 52 jaar geleden opgericht en volgens mij is het de oudste van Nederland. Ik ben trouwens nog niet eens het oudste lid van dit cluppie hoor.’

Le Bonnet Rouge hangt aan elkaar van tradities. Steylen: ‘We starten altijd met een yogaoefening, de zonnegroet, om weer soepel te worden. Daarna gaan we lopen. En na afloop zetten we altijd zelf koffie met een primusstelletje en één iemand brengt dan taart of iets lekkers mee.’

Foto: Martin de Jongh

Aad Steylen organiseerde ook jarenlang de Alex Memorial Loop. Alex Wiegmink uit Drempt werd in januari 2003 om het leven gebracht tijdens een rondje hardlopen op de Posbank. Na tien jaar stopte Steylen met deze herdenking, maar toen de zaak opgelost was, werd de loop vorig jaar nog één keer gehouden.