Bram moet flink aan de bak: zijn afstudeercriptie is gestolen

Brams Mercedes busje waarin de laptoptas lag. Foto: Bram Calkhoven

VELP – Vier maanden noeste arbeid in een maand nog eens overdoen. Student Bram Calkhoven moet flink aan de bak. Zijn afstudeerscriptie is gestolen.

Dat gebeurde zaterdag in Nijverdal, waar de student tuin- & landschapsarchitectuur aan de hogeschool Van Hall Larenstein in Velp vandaan komt. Bram deed daar de tuin bij iemand.

Omdat hij ’s morgens in zijn Mercedes-busje een jerrycan met diesel om had laten vallen, had hij de ramen opengezet. Lekker even de boel luchten. Een dief zag zijn kans schoon en ging ervandoor met Brams laptoptas waarin zijn MacBook en een harde schijf zaten waar zijn scriptie op stond. Zijn scriptie over het realiseren van een toekomstbestendige kustzone op Sint Maarten.

‘Stuk oud ijzer’

Bram ontdekte de diefstal pas later. De dief heeft volgens hem niets aan de spullen. ‘Het is allemaal niks waard, aangezien de Mac is vergrendeld. Het is niet meer dan een stuk oud ijzer en de harddrive werkt enkel met de Mac.’ Maar Bram is zijn scriptie kwijt en hij heeft nog maar een maand de tijd om af te studeren.

Daarom heeft hij via Facebook een beloning van 1000 euro uitgeloofd. Het bericht was dinsdagavond al ruim 1300 keer gedeeld, maar Bram heeft zijn scriptie nog niet terug. Niet dat hij dat had verwacht overigens. ‘Het was meer van: niet geschoten, is altijd mis.’

Bram heeft de hogeschool zondagavond een mailtje gestuurd, maar hij heeft nog geen reactie gekregen. Of hij meer tijd krijgt, weet hij dus nog niet. Daar is het hem ook niet meteen om te doen. ‘Eigenlijk wil ik het binnen de termijn af hebben. Anders wordt het over de zomer getrokken en dan zit het minder goed in mijn hoofd.’

‘Enorme achterstand inhalen’

Het wordt hoe dan ook een flinke klus voor Bram. ‘Ik heb een enorme achterstand in te halen. Ik moet veel productiewerk opnieuw doen. Maar ik heb goed voor ogen wat ik wil. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik heb motivatie en dan ben je tot veel in staat. Ik ga van ’s ochtends tot ’s avonds door.’

Eerst een nieuwe laptop. ‘Ik heb vannacht een nieuwe besteld. Die zou vandaag komen, maar die is er nog niet. Hij komt morgen.’ Eén ding weet Bram zeker: ‘Het wordt hoe dan ook geen gelikte presentatie.’