Reekalfje doodgebeten bij Velp: ‘houd uw hond alstublieft aan de lijn’

Foto: Paul Jansen

VELP – Een reekalfje is in Nationaal Park Veluwezoom bij Velp doodgebeten door een loslopende hond. Volgens faunabeheerder Paul Jansen komt het steeds vaker voor dat mensen hun hond van de riem doen buiten het losloopgebied.

Het reekalfje was samen met zijn moeder en een ander kalfje, toen het werd aangevallen door een loslopende hond. Dat gebeurde afgelopen zaterdag op landgoed Beekhuizen, aan de westkant van het natuurgebied.

Paul Jansen is faunabeheerder en toezichthouder van Nationaal Park Veluwezoom en Deelerwoud. Volgens hem gebeurt dit regelmatig in het gebied; ruim drie tot vier keer per jaar.

Tegen beter weten in

Jansen legt uit dat er een speciaal losloopgebied voor honden is aangesteld, maar volgens hem houden de hondeneigenaren zich niet niet altijd aan de regels. ‘Dan komen de honden terecht in een natuurgebied met reeën, wilde zwijnen en andere recreanten, die misschien niet zo van honden houden’, legt hij uit.

De faunabeheerder probeert samen met zijn team via social media mensen te waarschuwen, maar hij merkt dat de meeste baasjes toch hun hond vrijlaten – tegen beter weten in. ‘Zij vinden het losloopgebied dan te klein, dat gebeurt de laatste tijd steeds vaker, dus daarom moeten we handhavend optreden’, zo vertelt hij.

Proces-verbaal

Mensen die hun hond loslaten buiten het aangewezen gebied, krijgen een proces-verbaal. Niet alleen is het een bedreiging voor de wilde dieren, ook voor de hond kan het nadelig uitpakken. Want vooral als hij oog in oog komt te staan met een wild zwijn, dan kan dat voor de hond verkeerd aflopen.

Paul Jansen vind het ontzettend jammer dat mensen de toegangsregels niet respecteren: ‘Die zijn er voor een reden, dat doen wij niet om iemand te plagen. Respecteer dus de regels en houd alstublieft uw hond aan de lijn.’