‘Gemeente plantte dode bomen in Dieren’

Foto: Martin de Jongh

DIEREN – Het zag er zo mooi uit, die nieuwe rij jonge eiken niet ver van de traverse in Dieren. Geplant op de tweede woensdag in maart tijdens Nationale Boomfeestdag. 450 stuks verfraaiden het landschap na het omtoveren van de omgeving met de reconstructie bij het station. Maar die jonge eiken zijn bijna allemaal dood, hartstikke dood.

Sterker nog: ze waren al dood, voordat ze de grond in gingen. Dat beweert althans buurtbewoner en groenkenner Romke van de Kaa. Volgens de ex-kweker was het veel te koud rondom Boomfeestdag, de boompjes lagen klaar op ijskoude grond: -9.

De Dierenaar heeft de gemeente Rheden, de provincie Gelderland, zelfs de projectleider aan de lijn gehad om ze te waarschuwen. Maar niemand die tijd had om er even een hoopje zand op te gooien. ‘Dat had een aantal boompjes kunnen redden’, aldus Van de Kaa, die tegenwoordig vooral actief is als groenjournalist.

Gemeente: het kan ook eigenlijk niet

Een woordvoerder van de gemeente Rheden zegt tegen Omroep Gelderland dat de gemeente zelf wel weet dat jonge bomen in het voorjaar vaak niet goed aanslaan en dat het planten beter in het najaar kan gebeuren. De gemeente gaat na de zomer bekijken hoe ze volgend jaar met Boomfeestdag omgaat.

Stichting Nationale Boomfeestdag erkent dat er ook gemeenten zijn die de feestdag liever in het najaar zouden organiseren. Maar dat is een ‘ongelukkige periode’. Scholen hebben het in het najaar veel te druk met Kerst en Sinterklaas, terwijl ze in het voorjaar tijd maken voor biologie en de lente in de klas.

Toch zijn volgens de organisatie gemeenten vrij om zelf te kiezen wanneer ze de feestdag organiseren. ‘Ook geven wij altijd aan dat goede nazorg van de bomen essentieel is’, aldus Frank Nooijens van Stichting Nationale Boomfeestdag. De stichting houdt vast aan de plantdag op de tweede woensdag in maart.

‘Niet gewaarschuwd’

De provincie Gelderland zegt in een reactie niets te weten van waarschuwingen ‘van een lokale hovenier’. ‘Gelukkig zijn lang niet alle bomen dood. Eigenlijk kun je pas begin juli de definitieve schade vaststellen in verband met de dubbele uitloopperiode. Het lijkt erop dat vooral de bomen in een bepaalde hoek en/of uit een bepaalde partij te veel te lijden hebben gehad’, aldus een woordvoerder.

De aannemer is verplicht de dode aanplant te vervangen.