Droom van duurzame bioboer in Spankeren wordt nachtmerrie

Melkveehouder Hans Nieuwenburg en zijn vrouw Tanja. Foto: Omroep Gelderland

SPANKEREN – Melkveehouder Hans Nieuwenburg en zijn vrouw Tanja werken stug door, maar de idealistische droom waarmee ze drie jaar geleden het bedrijf opzetten, is een regelrechte nachtmerrie geworden. Ze hadden alles goed geregeld dachten ze. En toen kwam de overheid met de fosfaatpolitiek.

Inmiddels hebben ze 17 van hun 76 koeien weg moeten doen en hebben ze een boete van 190.000 euro aan hun broek hangen. En eigenlijk moeten ze voor tonnen aan fosfaatrechten kopen.

Collega-boeren startten een petitie om Hans en Tanja een hart onder de riem te steken en de overheid te wijzen op dit schrijnende verhaal. Ze bieden ruim 4000 handtekeningen aan bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Vanuit een burgerbestaan wilden ze een boerenbedrijf starten. Maar dan wel biologisch en duurzaam. Eigenlijk zoals de overheid het tegenwoordig graag ziet. Met alle papieren en vergunningen op zak vormden ze het traditionele bedrijf dat ze kochten om tot een biologische melkveebedrijf.

Begin 2016 kwamen de eerste 76 koeien. Een half jaar later beginnen de problemen. Vanwege de reductie van fosfaat moeten ze 40 procent van hun veestapel wegdoen. Want ze zijn volgens de overheid een snelgroeiend bedrijf.

Reportage Omroep Gelderland

‘Snelle groeier’

Ze vallen in die categorie omdat ze op de peildatum in 2015 0 koeien hadden en in oktober 2016 76. ‘Er is helemaal geen overgangsregeling voor startende boeren zoals wij’, zegt Tanja Nieuwenburg. ‘En ook bij de knelgevallenregeling vielen we er net buiten. Van de 20 punten scoorden wij er 19. Maar dat ene punt ging over melklevering en zover waren wij op dat moment nog niet.’

En daar kwamen vervolgens de fosfaatrechten nog bij. Het zou ze zo’n 300- tot 400.000 euro gaan kosten. ‘Maar dat geld hebben we gewoon niet. We hebben in 2015 een miljoen euro geïnvesteerd om dit bedrijf op te zetten’, zegt Tanja Nieuwenburg.

Met de moed der wanhoop boeren ze nu door. Zónder fosfaatrechten. Over de boete van 190.000 euro is op 26 juli een rechtszaak. Ze houden hun hart vast. Want het is niet alleen voor henzelf belangrijk. ‘Wij zijn de eersten die daar echt zelf een rechtszaak over voeren. Dus de uitkomst daarvan is ook voor andere boeren belangrijk.’