Onzekerheid is voorbij, Rozendaal blijft zelfstandig

Gemeentehuis Rozendaal. Foto: Martin de Jongh

ROZENDAAL – Rozendaal blijft een zelfstandige gemeente. Dat schrijft burgemeester Jan Hendrik Klein Molekamp in een brief aan de gemeenteraad. De provincie Gelderland stelde de zelfstandigheid van de kleine gemeente opnieuw ter discussie. Dat zorgde voor onrust en verontwaardiging in Rozendaal, maar de kou is uit de lucht.

‘Het feit dat we met een aangestelde verandermanager bezig zijn onze organisatie voor te bereiden op de bestuurlijke uitdagingen die ons de komende jaren te wachten staan, heeft het provinciebestuur vertrouwen gegeven in de toekomst van Rozendaal als zelfstandige gemeente’, schrijft de burgemeester.

‘Zelfstandigheid heeft een prijs’

Ook gaat Rozendaal meer investeren in ICT en de organisatie. ‘Van die investeringen zullen de inwoners weinig merken, maar wel de rekening moeten betalen. De zelfstandigheid heeft een prijs’, aldus Klein Molekamp. Toch verwacht hij dat dit zonder lastenverhogingen voor de inwoners moet kunnen.

Nieuwe burgemeester

Deze zomer gaat commissaris van de Koning Clemens Cornielje met de fractievoorzitters overleggen hoe de burgemeestersvacature wordt ingevuld, schrijft Klein Molekamp. ‘Het zal een volwaardige burgemeester zijn, die alleen zijn of haar taak in Rozendaal zal vervullen.’ Eerder liet de provincie doorschemeren een waarnemend burgemeester in Rozendaal te willen hebben. Klein Molekamp gaat volgend jaar met pensioen.

Rozendaal bestaat dit jaar precies 200 jaar als gemeente. Dat wordt dit jaar gevierd met allerlei activiteiten.