Ruim 100.000 liter water voor dorstige hooglanders Veluwezoom

Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – Door de aanhoudende droogte is er ook steeds minder drinkwater voor de dieren. Vandaar dat Natuurmonumenten op de Veluwezoom begonnen is met het bijvullen van de drinkwaterpoelen.

Normaal vullen de drinkwaterpoelen voor het wild zich met regenwater. Maar dat wil deze zomer niet zo lukken. Daarom rijdt aannemer Johan Rap met zijn tienduizend liter watertank af en aan. Alle drinkwaterpoelen raken bijna leeg en moeten weer gevuld worden.

Reportage Omroep Gelderland

Water uit bezinkvijver

Een grote stofwolk geeft aan dat Johan met trekker er weer aankomt. Ieder half uur leegt hij zijn tank op Terlet. Speciaal water uit een bezinkvijver, dus niet zo koud als kraanwater. De Schotse Hooglanders liggen iets verderop tevreden toekijkend in de schaduw van een boom.

‘Een Schotse Hooglander drinkt tientallen liters per dag”, weet Suzanne Blommaert van stichting Natuurmonumenten onder wie dit gebied valt. ‘Zeker nu ze kalfjes hebben en zogen, is er extra water nodig. Maar ook om af te koelen hebben ze water nodig. Met die lange haren is het heerlijk spelen in de modder. Trouwens: niet alleen runderen, maar ook zwijnen en herten nemen graag een modderbad met deze warmte.’

Steeds droger

Tot voor enkele jaren geleden was dit bijvullen helemaal niet nodig. Maar nu de zomers steeds droger worden gebeurt het steeds vaker dat de poelen moeten worden bijgevuld, zegt Suzanne Blommaert.

De tank van aannemer Johan is alweer leeg. Het waterniveau is nauwelijks gestegen. ‘Tijd voor nog een vrachtje’, vindt Johan en rijdt weer terug om meer water te halen. Hij moet de zeven drinkwaterpoelen voor het wild op de Veluwezoom-Oost van voldoende water te voorzien.