Verenigingen

Nieuw oriëntatiebord op de Emmapiramide

Foto: gemeente Rheden

ROZENDAAL – Kunstenaar Ralph Lambertz, de Geërfden van Velp en medewerkers van de gemeente Rheden en het Cultuurbedrijf RIQQ zullen maandag (30 juli) het nieuwe oriëntatiebord op de Emmapiramide op het Rozendaalse Veld gaan bekijken.

Om 13.00 uur klimt iedereen in de uitkijktoren waar dan een feestelijke toost wordt uitgebracht op het nieuwe oriëntatiebord. Vervolgens is er een korte uitleg over het bord dat is ontworpen door kunstenaar Ralph Lambertz.

De uitkijktoren op de Emmapiramide is vanuit cultuurhistorisch en toeristisch oogpunt van grote waarde. Bij helder weer is het vanaf de toren mogelijk Nijmegen en Kleef te zien. Op de uitkijktoren is op het hoogste plateau een oriëntatiebord waarop kenmerkende oriëntatiepunten in het landschap staan.

Foto: gemeente Rheden

Historie Emmapiramide
De Emmapiramide ligt aan de Kluizenaarsweg en is eigendom van de gemeente Rheden maar ligt in de gemeente Rozendaal. Dit gebied is zogenaamde geërfdengrond. Deze grond is door de ‘Geërfden van Velp’ in 1921 geschonken aan de gemeente Rheden.

In 1891 werd er voor werkverschaffing op de Kluizenaarsberg een uitkijkheuvel gebouwd en werd daar vandaan gekeken of er bosbranden waren. Later veranderde de naam in Emmaheuvel, naar de toen regerende koningin Emma. Weer later werd er op de Emmaheuvel een houten uitkijktoren geplaatst om nog verder te kunnen kijken. Door de houten wallen die op de heuvel werden geplaatst om aardverzakkingen te voorkomen, had de heuvel wel iets weg van een piramide. Daarom werd er steeds vaker tegen de Emmaheuvel ‘Emmapiramide’ gezegd, waardoor dat langzamerhand de echte naam werd. In 2011 Is de piramide 5 meter opgehoogd. De verhoging was nodig, omdat het bos rond de toren zodanig was gegroeid dat boomkruinen uitzicht onmogelijk maakten.

Deel dit artikel:

Reageren is niet mogelijk

Persberichten, wetenswaardigheden en tips, mail de redactie

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten