Streeknieuws

Uitkijktoren Emmapiramide heeft een nieuw oriëntatiebord

Foto: Martin de Jongh

ROZENDAAL – De bekende uitkijktoren Emmapiramide op het Rozendaalse Veld heeft een nieuw oriëntatiebord. Kunstenaar Ralph Lambertz, de Geërfden van Velp en medewerkers van de gemeente Rheden en het Cultuurbedrijf RIQQ klommen maandag in de toren om een toost uit te brengen.

Vanaf de uitkijktoren is het bij helder weer mogelijk Nijmegen en Kleef te zien. Op de uitkijktoren is op het hoogste plateau een oriëntatiebord waarop kenmerkende oriëntatiepunten in het landschap staan.

Foto: Martin de Jongh

De Emmapiramide ligt aan de Kluizenaarsweg en is eigendom van de gemeente Rheden, maar ligt in de gemeente Rozendaal. Dit gebied is zogenaamde geërfdengrond. Deze grond is door de ‘Geërfden van Velp’ in 1921 geschonken aan de gemeente Rheden.

Foto: Martin de Jongh

In 1891 werd er voor werkverschaffing op de Kluizenaarsberg een uitkijkheuvel gebouwd en werd daar vandaan gekeken of er bosbranden waren. Later veranderde de naam in Emmaheuvel, naar de toen regerende koningin Emma.

Weer later werd er op de Emmaheuvel een houten uitkijktoren geplaatst om nog verder te kunnen kijken. Door de houten wallen die op de heuvel werden geplaatst om aardverzakkingen te voorkomen, had de heuvel wel iets weg van een piramide. Daarom werd er steeds vaker tegen de Emmaheuvel ‘Emmapiramide’ gezegd, waardoor dat langzamerhand de echte naam werd.

Foto: Martin de Jongh

In 2011 Is de piramide 5 meter opgehoogd. De verhoging was nodig, omdat het bos rond de toren zodanig was gegroeid dat boomkruinen uitzicht onmogelijk maakten.

Reageren is niet mogelijk

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten