Streeknieuws

Gemeente Rheden pakt oplopende schulden huishoudens aan

Foto: Pixabay

RHEDEN – De gemeente Rheden start in 2019 met het project ‘Vroegsignalering Schuldenproblematiek’ om huishoudens met oplopende schulden sneller in beeld te krijgen. Zorgverzekeraars, energiemaatschappijen en woningcorporaties delen hiervoor vroegtijdig signalen van betalingsachterstanden met de gemeente. Zo kan de gemeente helpen voorkomen dat inwoners nog dieper in financiële problemen raken.

In de gemeente Rheden zijn ongeveer 1.500 huishoudens met problematische schulden. In 2017 maakten ruim 500 inwoners gebruik van gemeentelijke schulddienstverlening. Dit betekent dat zo’n 1.000 huishoudens niet worden bereikt volgens Rheden.

De gemeente werkt al (volgens de regels van AVG) samen met wooncoöperatie Vivare en wil gaan samenwerken met Menzis, CAK, energiemaatschappijen, Vitens en Veluwonen. De gemeente ontvangt van deze organisaties informatie over betaalachterstanden. Op basis van deze signalen benadert de gemeente inwoners proactief en stimuleert hen gebruik te maken van schulddienstverlening. Bij 80% is er binnen vier weken een plan van aanpak.

Gea Hofstede, wethouder Armoede van de gemeente Rheden: “Niemand hoeft zich te schamen voor een betalingsachterstand. Het kan ons allemaal overkomen. Maar schulden kunnen zich razendsnel opstapelen en dan wordt het steeds moeilijker eruit te komen. Gemiddeld vragen mensen pas na 5 jaar hulp van een instantie. Dat is een lange periode van stress en onzekerheid. We kunnen met deze aanpak veel leed voorkomen.“

Reageren is niet mogelijk

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten