Docu over autistische Kees uit Velp krijgt meeste stemmen

Foto: Omroep Gelderland

VELP – De documentaire ‘Het beste voor Kees’, over het leven van de autistische Kees Momma uit Velp, is de hoogstgewaardeerde 2Doc van de afgelopen vijf jaar. De film kreeg online de meeste stemmen.

2Doc is een documentaireserie op NPO 2 waarin publieke omroepen zoals KRO-NCRV, EO, VPRO, HUMAN, IKON en de NTR beurtelings documentaires uitzenden. Sinds 3 februari 2014 is 2Doc de opvolger van het documentaireprogramma NCRV Dokument en Holland Doc.

In de documentaire van Monique Nolte is te zien dat de 49-jarige Kees alleen dankzij de hulp van zijn hoogbejaarde ouders kan omgaan met de angsten en obsessies die hem kwellen. Meer dan 1,4 miljoen mensen zagen de film.

Kees reageerde vol ongeloof toen hij hoorde dat zijn documentaire als beste uit de bus was gekomen. ‘Het is fantastisch, geweldig. Ik had wel verwacht dat ik veel mensen het hart in beroering zou brengen, maar dat ik het zover heb gebracht, kon ik niet bevroeden.’

Naar aanleiding van de documentaire kregen de ouders van Kees financiële hulp. Daarmee regelden ze een woning voor hun zoon. In de nieuwe docu Kees vliegt uit is straks het losmakingsproces tussen ouders en zoon te zien.