Gemeente Rheden wint Innovatieprijs zwembaden 2018

Foto: Martin de Jongh

RHEDEN – De gemeente Rheden heeft tijdens het Nationale zwembadcongres in Noordwijk de Innovatieprijs voor zwembaden 2018 gekregen. De gemeente krijgt de prijs omdat het sport en bewegen concreet inzet om Wmo-doelen te halen. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een wet in het kader van hulp en ondersteuning. 

De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) kende de prijs toe omdat Rheden een voorbeeld is voor andere gemeenten met de keuze om sport en het sportbedrijf meer onderdeel uit te laten maken van de zorg.

Het zwembad in Velp krijgt een doelgroepenbad dat gefinancierd wordt uit Wmo-geld voor algemeen toegankelijke voorzieningen. Rheden is de eerste gemeente in Nederland die een doelgroepenbad op deze manier realiseert.

Marc Budel, wethouder Sport: “Wij zijn heel blij met deze prijs en het sterkt ons in onze overtuiging met het doelgroepenbad een maatschappelijke meerwaarde te kunnen creëren.”

Het aardgasloze zwembad in Velp krijgt naast het wedstrijdbad ook een doelgroepenbad, onder meer bedoeld voor activiteiten als ouderenzwemmen, fysiozwemmen en zwemmen met dementie. Het krijgt een beweegbare bodem, een prikkelarme omgeving en een temperatuur van 32 graden.

Gea Hofstede, wethouder Wmo: “We willen graag dat iedereen zo lang mogelijk mee kan blijven doen in de samenleving. Investeren in een doelgroepenbad draagt hier aan bij. Het levert een groot maatschappelijk rendement op dat laat zich niet vertalen in geld.”