Na meer dan een dag is vrachtschip op IJssel eindelijk los

Foto: Steven de Vries

DIEREN – Rijkswaterstaat is er na een urenlange worsteling in geslaagd om het vastgelopen binnenvaartschip op de IJssel tussen Diren en Brummen los te trekken. De 80 meter lange schip met de naam ‘De IJsselstroom’ heeft ruim 24 uur vastgelegen. Dat leverde ook vertraging op voor andere schepen op de rivier.

De schipper van De IJsselstroom wil geen commentaar geven over de situatie. Het vrachtschip zou zijn verkocht, zeggen mensen die aan de wal staan te kijken. Na de reis van deze week zou De IJsselstroom nog één keer het water op gaan. Het enkelwandige vrachtschip zou daarna uit de vaart worden genomen.

Het bedrijf dat de vracht van het schip heeft aangeleverd vertelt dat het schip dieselolie verscheept. Hoeveel schade het bedrijf heeft opgelopen, is nog niet vast te stellen. Het blijkt echter dat de schade voor andere schippers waarschijnlijk veel groter is dan voor het bedrijf zelf.

Foto: Steven de Vries

Alternatieve route is flinke omweg
Jan Vogelaar van Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart laat weten dat er veel containertransport over de route vaart. Van bouwstoffen tot granen – er wordt van alles verscheept. De blokkade heeft voor fikse vertragingen gezorgd.

‘De schade zou uit te drukken zijn in het omvaren van alle schepen. Hoeveel extra kosten er zijn gemaakt, dat is vooralsnog lastig om te zeggen. De alternatieve route die schepen af hebben moeten leggen is een flinke omweg. Schepen moeten dan via het IJsselmeer en het Amsterdam-Rijnkanaal varen en dat kan voor een vertraging van anderhalf tot twee dagen zorgen’, aldus Vogelaar.

Volgens hem is tijd voor de schepen erg waardevol. Vertragingen kunnen zelfs zorgen voor verstoringen in productieprocessen.

Foto: Studio Rheden