Letterzetter legt opnieuw fijnsparren plat in Velp

Foto: Cultuurbedrijf RIQQ

VELP – Op op het Geldersch Landschap werd in oktober 2018 een aantal sparrenbomen aangetast door de letterzetter. Niet veel later werden ook sparrenbomen aangetast op landgoed Rosendael langs de Schelmseweg. Nu is ook een aantal sparren bij het Openlucht Theater aan de Pinkenbergseweg aangetast.

Vanaf maandag 4 februari start de eigenaar met het kappen van de sparren op het terrein van het Openlucht Theater.

De letterzetter is een kleine bastkever (4 tot 5 mm groot) en komt vooral voor op sparren. Zijn lichaam is bedekt met geelbruine haren. Gezonde fijnsparren kunnen door de harsvorming insecten zoals de Letterzetter weren. Bij verzwakte bomen, kunnen kevers zich snel vermeerderen. De larven van het kevertje vreten zich vol in een gangenstelsel vlak onder de bast. Bij grote hoeveelheden larven, zoals in 2018, worden de sapstromen volledig onderbroken en sterft de boom af.