Wolven definitief terug op de Veluwe

Foto: Pixabay

RHEDEN – Er heeft zich definitief een wolvin gevestigd op de Noord-Veluwe. En de wolvin heeft ook al een mannetje in haar buurt. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van uitwerpselen van de dieren, meldt de provincie Gelderland.

Nu er niet alleen een wolvin maar ook een wolf rondloopt op de Noord-Veluwe, zijn er in mei misschien wel jonge wolfjes’, zegt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. ‘Dit is het begin van een roedel.’ Volgens de provincie is het mannelijke DNA dat is gevonden het allereerste teken van een wolvenmannetje in het gebied.

Er waren al langer signalen van de vestiging van wolvin GW998f, zoals ze in vaktaal is genoemd. Als een wolf een half jaar is waargenomen in een gebied, betekent dat volgens wolvenkenners dat het dier een leefgebied heeft uitgekozen. Vermoedelijk woont er ook een wolvin op de Midden-Veluwe. Daarover is medio maart zekerheid.

Foto: provincie Gelderland

Na 150 jaar terug
In maart 2015 werd voor het eerst in zo’n 150 jaar een wolf in Nederland gezien. Door Drenthe en Groningen zwierf korte tijd een wolf. Het dier kwam uit het Duitse Niedersachsen, waar het dier ook weer naar terugging. Sindsdien is diverse keren in Nederland een wolf gezien

In 2011 was er mogelijk al een wolf in Duiven. Maar de foto’s die van het dier waren gemaakt, waren niet goed genoeg om met zekerheid te kunnen vaststellen dat het inderdaad om een wolf ging.