Posbank populairste natuurgebied van Gelderland

Foto: Martin de Jongh

RHEDEN – Wie vooral de natuur in gaat om van de rust te genieten, kan de Posbank bij Rheden wellicht het beste links laten liggen. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 77 procent van de Gelderlanders het heuvelachtige heidegebied weleens bezoekt, 17 procent komt er zelfs regelmatig. De Posbank is daarmee het populairste natuurgebied van de provincie.

Het onderzoek naar de Gelderse natuurbeleving werd uitgevoerd in opdracht van Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en Kasteelen en de Gelderse Natuur- en Milieufederatie.

Foto: Martin de Jongh

Het Kootwijkerzand bij Radio Kootwijk (46%) en de Gelderse Poort (33%) eindigden op de tweede en derde plaats van meest bekende natuurgebieden in Gelderland. De ondervraagden konden kiezen uit acht vooraf geselecteerden natuurgebieden. Landgoed Hackfort, bij Vorden, bleek het minst bekend.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Foto: Omroep Gelderland

Resultaten onderzoek bekendste natuurgebieden (Bron: Motivaction)

Regelmatig de natuur in
56 procent van de Gelderlanders geeft aan tenminste eens per maand de Gelderse bossen en natuurgebieden te bezoeken. Een op de vijf ondervraagden is zelfs wekelijks in de natuur te vinden, zes procent zegt nooit een natuurgebied te bezoeken. Ouderen tussen de 65 en 70 jaar brengen het vaakst een bezoek aan de natuur, laagopgeleiden het minst.

Natuur moet wel gratis toegankelijk zijn
De ondervraagden in de representatieve steekproef vinden het vooral belangrijk dat de natuur rust en ruimte biedt voor mens en dier. Daarnaast zegt 42 procent van de ondervraagden het belangrijk te vinden dat de natuurgebieden gratis te bezoeken zijn.

Een grote variatie aan platen en dieren wordt een stuk minder belangrijk gevonden (respectievelijk 8% en 12%). Een kwart van de Gelderlanders zegt het belangrijk te vinden dat natuurgebieden met elkaar verbonden zijn, zodat dieren kunnen rondtrekken.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Gelderlanders vinden dat de provincie het meest verantwoordelijk is voor de bescherming en het beheer van de natuur. Dit geldt ook voor het onderhoud van fiets- en wandelpaden in natuurgebieden.

Foto: Studio Rheden

Verkiezingen
Behalve over natuurbeleving en beheer is de groep ook ondervraagd over onder meer duurzame energie, landbouw en de komende verkiezingen. Daaruit blijkt dat de helft van de ondervraagden veiligheid het belangrijkste thema van de verkiezingen vindt, gevolgd door verkeer & vervoer, natuur & landschap en welzijn.

Vrijdag presenteren de Gelderse groene organisaties een eigen stemwijzer. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen wordt op woensdag 6 maart het verkiezingsdebat Groen Gelderland georganiseerd. Eerder presenteerden de Gelderse groene organisaties al een eigen manifest.