Onderduikers en film bij herdenking bevrijding Velp

Foto: Velp voor Oranje

VELP – Iedereen is van harte welkom bij het Monument voor moedige mensen in WO2 in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord (v/h Avondzon) aan de Hoofdstraat in Velp. Op zondag 14 april tussen 14.00 en 16.00 uur kan men elkaar binnen ontmoeten en herinneringen ophalen.

Om 15.00 uur is een bloemlegging buiten, bij het monument. Ook kinderen en (achter-) kleinkinderen zijn natuurlijk welkom.

De veertienjarige Damiaan Fuchs zal vertellen over zijn Joodse overgrootmoeder die in Velp de oorlog overleefde. Evelyn Schön-Beder komt speciaal uit Israël om haar onderduikfamilie Monsma te gedenken en wethouder Gea Hofstee benoemt in haar toespraak de moedige mensen die meer dan 600 onderduikers in Velp hebben verborgen en eert hen met een mand vol bloemen namens het Rhedense gemeentebestuur.

Comité Monument moedige mensen in WO2
Het Comité organiseert jaarlijks op de zondag rond de Bevrijdingsdag van Velp (16 april 1945) een ontmoetingsbijeenkomst voor belangstellenden en betrokkenen. ‘Wij zorgen voor thee en koffie en iets lekkers erbij’, zegt comitélid Iet Maring, ‘en we zorgen voor een boekentafel met boeken over oorlog, verzet en bevrijding van Velp.’

Plechtigheid
Om 15.00 uur is een eenvoudige plechtigheid bij het herinneringsmonument, waar iedereen bloemen kan leggen ter ere van ‘de verzetsstrijders, de stille helpers en de redders die meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden van 1940-1945’, zoals de tekst op de plaquette luidt. Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor de onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden.

Artsen in verzet
De kleinzoon van huisarts dr. W. Portheine zal vertellen over het moedige optreden van zijn grootvader en collega’s. Samen met de artsen en zuster Van Zwol van het Velpse Ziekenhuis vormden zij een bijzonder verzets-netwerk. En een kleinzoon van ‘Baas en Moeke Van den Berg’ zal vertellen over de 14 Joodse onderduikers die bij zijn grootouders op Jeruzalem 31 de oorlog overleefden. Een van hen, Mirjam Troostwijk-Kerkoet, is voor deze bijeenkomst uit Zwitserland gekomen.

Bevrijdingsfilm
Tussen 14.00 en 16.00 uur draait in de hal van Nieuw-Schoonoord doorlopend de nieuwste versie van de Bevrijdingsfilm die Dr. B.G. van Griethuysen maakte op 16 april 1945. Er is bovendien een kleine tentoonstelling ingericht met foto’s van de bevrijding van Velp.

De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk.
Comitélid Ben van Schaik: ‘Wij hopen van harte dat vrienden en bekenden elkaar op zondag 14 april (weer) zullen ontmoeten en herinneringen met elkaar zullen delen. We weten dat er oud-Velpenaren en voormalige onderduikers komen vanuit heel Nederland.’

Herdenkingen Bevrijding Velp: 14 april: 14.00-16.00 uur Ontmoetingsbijeenkomst in Nieuw-Schoonoord (De Elleboog). Toegang vrij. 15.00 uur Bloemlegging bij Monument moedige mensen in WO2 op de hoek van Hoofdstraat en Hogeweg. Iedereen is welkom.

16 april: 8.30 uur, bloemlegging Bevrijdingsmonument Egmondstraat; 9.00 uur luiden Vrijheidsklok bij Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan. Kijk voor meer informatie ook op: www.velpvoororanje.nl.