Streeknieuws

Straat in Velp vernoemd naar ‘verzetsdokter’

Foto: Kasper Siebrands

VELP – Het oude terrein van metaalverwerkingsbedrijf Record in Velp wordt voorzien van woningen. De naam van deze nieuw te vormen straat moet ‘Dr. W. Portheinestraat’ worden. Vernoemd naar de Velpse huisarts die zich in de Tweede Wereldoorlog manifesteerde met zijn hulp aan onderduikers en gewonden.

Op het voormalig terrein van metaalbewerkingsbedrijf Record in Velp is een bouwplan ontwikkeld voor 32 woningen. Om deze woningen te kunnen voorzien van straatnaam en huisnummers stelt het college voor de straat te vernoemen naar de Velpse dokter W. Portheine.

Dr. W. Portheine was een geliefd huisarts in Velp-Zuid. Naast zijn eigen patiënten verleende hij in de Tweede Wereldoorlog ook aan veel onderduikers zorg. Hij hielp gewonden tijdens de Slag om Arnhem en had tijdens de oorlog zelf een Joods jongetje in huis.

Het voorstel voor de ‘Dr. W. Portheinestraat’ komt van de Stichting Velp voor Oranje en Comité Monument moedige mensen. Ook de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal is positief. In de directe omgeving zijn meerdere lanen en straten vernoemd naar vooraanstaande Velpse dokters.

Later deze maand zal de gemeenteraad over het voorstel beslissen. Alle partijen toonden zich positief waardoor dit een formaliteit zal zijn.

Reageren is niet mogelijk

Persberichten, wetenswaardigheden en tips, mail de redactie

Wij plaatsen functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Wij maken geen gebruik van advertentiecookies. Klik op meer informatie over ons cookiebeleid. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten