Gemeente wil eerder helpen bij (dreigende) schulden

Foto: Pixabay

DE STEEG – De gemeente Rheden heeft met woningcorporatie Vivare, zorgverzekeraar Menzis en energieleveranciers vrijdag een convenant gesloten om inwoners met dreigende schulden eerder te kunnen helpen.

Wethouder Gea Hofstede is blij met de afspraken die zijn gemaakt. “Wij willen inwoners helpen voordat financiële problemen uit de hand lopen”.

Via het convenant is afgesproken dat instanties de gemeente informeren als inwoners betalingsachterstanden hebben. “Bij meerdere signalen gaan wij actief naar inwoners toe om onze hulp aan te bieden. Er zijn veel regelingen en mogelijkheden waar inwoners gebruik van kunnen maken”, aldus Hofstede. “Wij helpen graag om snel de juiste weg te vinden.”

Volgens Hofstede gebeurt het nog te vaak dat inwoners met financiële problemen zich laat melden bij de gemeente. De problemen zijn dan te groot om snel opgelost te kunnen worden.

“Vaak schamen mensen zich en dat is onnodig. Het kan iedereen overkomen”, geeft Hofstede aan. Volgens haar weten inwoners misschien niet altijd bij welke instantie ze waarvoor terecht kunnen en welke mogelijkheden er bij de gemeente zijn. Het lijkt soms alsof er minder gebruik wordt gemaakt van regelingen dan zou kunnen.