Operatie Steenbreek in Velp: stenen eruit, planten erin

Foto: Omroep Gelderland

VELP – Tuintjes vol stenen omtoveren tot groene paradijsjes, dat is wat de gemeente Rheden wil. Om bewoners zover te krijgen dat ze de tegels uit hun tuin halen, kunnen zij bij wijze van proef gratis tuinhulp krijgen van leerlingen van de hoveniersopleiding AERES in Velp. Deze week is het project afgerond. En met succes!

Je ziet het steeds meer. Een strakke tuin, met veel bestrating en nog maar weinig groen. Lekker weinig onderhoud en toch een mooi plekje om in de buitenlucht te vertoeven.

Toch hebben al die betegelde tuintjes nogal wat nadelige gevolgen. Zeker met het veranderende klimaat, de steeds heftigere buien en de perioden van aanhoudende droogte is zo’n stenen tuintje juist funest. Daarom gaat een groep studenten bewoners in Velp helpen om hun tuin te vergroenen.

Ook Myrthe heeft zich aangemeld. Ze woont midden in de gezellige volkswijk Velp-Zuid. Daar zijn veel tuinen van steen. Ze meldt zich aan en op een informatiedag maakt ze kennis met leerling-hovenier Jasper Maresch. Ze spreken de wensen en mogelijkheden door.

Myrthe wil graag een groene tuin omdat ze dan lekker buiten kan zitten. Ze houdt van groen. Bovendien gebruikt de buurt nu haar betegelde tuintje als parkeerplaats. Ideaal om er planten in te zetten, vindt Myrthe. Hovenier Jasper krijgt de vrije hand, maar het moet wel onderhoudsvriendelijk blijven. En veel bloemen, dat wil Myrthe ook graag.

Zo gauw het weer het toelaat gaat Jasper aan de slag. De stenen worden uit de tuin gehaald. De contouren van de toekomstige tuin worden gelijk zichtbaar. Het is nog even afwachten, maar deze week kunnen de planten erin. Een haag van taxus en verder veel groene bodembedekkers. En bloeiende planten natuurlijk. In de hoek van de tuin komt zelfs een Japanse esdoorn met van die mooie rode bladeren.

Myrthe kijkt haar ogen uit en is dik tevreden met het resultaat. Al heeft ze al wel een paar keer de kat van de buren uit haar tuin moeten jagen. De ziet de tuin als een grote kattenbak. Hopelijk groeien de plantjes snel en wordt het een bloeiende tuin, hoopt Myrthe. Ook de andere tuintjes zijn naar tevredenheid vergroend. Het project van de gemeente Rheden lijkt geslaagd.

Tips nodig om je eigen tuin duurzamer te maken? De studenten weten wel raad:

– Vang regenwater op
– Haal zoveel mogelijk tegels uit je tuin
– Ga moestuinieren
– Kies makkelijke planten
– Trek dieren naar je tuin
– Maak je dak groen