De blauweregen is vroeg dit jaar in Velp

Foto: Omroep Gelderland

VELP – Het zal je als natuurliefhebber niet zijn ontgaan. De blauweregen in tuinen en parken staan al dagen in volle bloei.En dat is te zien aan de Prins Hendriklaan in Velp en aan de achterzijde van station Arnhem. En dat is aan de vroege kant, weet kweker Vincent van Reine in Velp.

De blauweregen (Wisteria sinensis) bloeit normaal gesproken vanaf mei. Vincent van Reine: ‘De bloei duurt ongeveer 3 à 4 weken en dan moet je weer een jaar geduld hebben.’

Foto: Omroep Gelderland

Hij legt uit: ‘Er zijn twee factoren van belang voor een mooi bloeiende blauweregen: warme temperaturen en veel lichturen. We hebben niet echt een winter van betekenis gehad, terwijl we vorig jaar in maart nog op het ijs stonden. En het is relatief warm en zonnig geweest en dan wil zo’n blauweregen wel.’

Deze blauweregen in Velp staat in volle bloei.
‘De blauweregen doet het beter tegen een woonhuis dan op een pergola’, vertelt Van Reine. ‘Dat komt, omdat een gevel warmte weerkaatst en daar houdt de plant van.’

Wie ook zo’n mooie en bloeiende Wisteria sinensis in de tuin wil hebben, doet er volgens expert Van Reine in Velp goed aan bij de kwekerij of het tuincentrum een ‘ervaren’ plant aan te schaffen. ‘De blauweregen bloeit alleen op meerjarig hout. Je moet dus geduld hebben met een jonge plant.’