Weinig amfibieëntrek in Rozendaal

Foto: Martin de Jongh / Studio Rheden

ROZENDAAL – Zo’n twintig vrijwilligers hebben afgelopen voorjaar ruim 400 amfibieën in Rozendaal overgezet bij het passeren van de Beekhuizenseweg. Het aantal overgezette dieren is ten opzichte van voorgaande jaren extreem laag. Sinds 2011 is dit gedaald van 3000 naar 400.

De padden en kikkers trekken van de plek waar ze overwinteren naar een plaats waar ze met elkaar kunnen paren. In Rozendaal zijn dat vooral de vijvers van het kasteel en de Rozendaalse beek.

Dit voorjaar waren de weersomstandigheden voor de trek van padden en kikkers minder optimaal. De paddentrek komt goed op gang als het warm en tegelijk vochtig weer is. Daar ontbrak het de afgelopen weken aan.

Het komt in de natuur vaak voor dat aantallen van een diersoort het ene jaar groter is dan het andere jaar. Het eindresultaat van ruim 400 padden en kikkers is echter extreem laag.

“De afgelopen jaren hebben we steeds minder padden en kikkers overgezet”, zegt Anton Logemann die de vrijwilligers voor het overzetten van de amfibieën coördineert. “Onze tellingen zijn geen glashard bewijs, maar het lijkt wel te duiden op een zorgelijke ontwikkeling dat amfibieën het zwaar voor de kiezen krijgen.”

Ook andere paddengroepen elders in het land zetten minder padden over, alhoewel de aantallen per overzetgroep wisselen. Landelijk wordt de afname vooral gezocht in verlies van leefgebied, sterfte door verkeer, intensivering van de landbouw en klimaatopwarming.

Foto: Studio Rheden