Drones verboden op deel van de Veluwse heide

Foto: Pixabay

RHEDEN – De gemeente Rheden gaat vliegen met drones boven het Rozendaalse Veld verbieden, omdat wilde dieren op de Veluwse heide ervan schrikken. Dat staat in het nieuwe beheersplan voor het natuurgebied aan de zuidkant van de Veluwe.

Steeds meer recreanten gaan naar het Rozendaalse Veld, een ongerept gebied met heide, bos en stuifzand. Dat is niet goed voor de kwetsbare natuur. De heide vergrast heel snel, omdat er geen wild meer graast.

Ook last van loslopende honden
De wilde dieren worden weggejaagd door drones, maar ook door illegaal loslopende honden. Die vormen volgens de gemeente een dagelijks probleem in het natuurgebied. Handhavers gaan daar streng op controleren.

Ondanks dat er veel aanvragen voor zijn, laat Rheden geen nieuwe grote evenementen meer toe in het gebied. En wie wel iets mag organiseren, moet daarvoor terugbetalen aan de natuur in de vorm van arbeid of geld.

‘Andere plek zoeken voor ontploffen munitie’
Rheden wil ook dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een andere plek zoekt voor het laten ontploffen van gevonden munitie. In de omgeving van Arnhem worden nog veel oorlogsresten gevonden. De EOD gebruikt graag het kale stuifzand, maar dat lijdt daaronder.