Gemeente vraagt inwoners om hulp om autodiefstal/-inbraak te voorkomen

Foto: Studio Rheden

ROZENDAAL – In Rozendaal zijn er redelijk veel autobezitters van wie het voertuig is uitgerust met een zogenoemde Keyless Entry. Landelijk is sprake van toenemende diefstal van dergelijke auto’s, zonder sleutel.

Door middel van geavanceerde hardware kunnen criminelen gemakkelijk een auto met Keyless Entry ontgrendelen wanneer zij binnen 6 meter afstand van de sleutel kunnen komen.

Met een ontvanger wordt het signaal van de sleutel van buiten een woning of in de parkeergarage opgevangen en draadloos naar een zender verlengd die vervolgens het signaal nabootst en naar de auto stuurt.

Zo denkt de auto dat de echte sleutel in de buurt is, zal deze ontgrendelen en vervolgens zelf in sommige gevallen ook nog starten, dit allemaal terwijl de echte sleutel in een jas zit of in de kast ligt.

Diefstal voorkomen
Wat kunt u doen om deze vorm van diefstal te voorkomen? Het beste is natuurlijk om Keyless Entry in zijn geheel uit te schakelen wanneer dat mogelijk is. Dat kan vaak in het menu op uw dashboard. Wat ook werkt is zorgen dat de sleutel of kaart, wanneer deze niet gebruikt wordt, in een stalen kistje ligt of in aluminiumfolie gewikkeld is. Ook zijn er speciale hoesjes te koop, maar helaas zitten daar soms ook onveilige tussen, dus laat u goed voorlichten. Verder kunt u er voor zorgen dat de sleutel zich niet binnen 6 meter van een buitenmuur bevindt.