Veel schade door zware storm in Rheden en Dieren

Foto: Roland Heitink

RHEDEN – De storm die dinsdagavond over het land raasde, heeft op verschillende plaatsen in Gelderland schade aangericht. Rheden en Dieren werden ook zwaar getroffen door de storm. De schade kan worden opgenomen en kan de rommel opgeruimd worden.

In de gemeente Rheden lijkt de schade het grootst. Alleen al uit Rheden zelf kwamen ruim honderd meldingen binnen. Zeven woningen zijn zwaar beschadigd geraakt.

Mogelijk tornado in Rheden
Inwoners van de gemeente Rheden hebben een wervelwind gezien, laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden weten op Radio Gelderland. ‘Die heeft enorm veel schade aangericht.’

Foto: Studio Rheden

De brandweer heeft de wervelwind zelf niet waargenomen. ‘We zien alleen maar een heel groot spoor door de gemeente Rheden. En dan met name in de plaatsen Rheden en Dieren.’ Weerman Jordi Huirne van Meteo in Wageningen durft nog geen keiharde uitspraak te doen of er ook werkelijk sprake is van een tornado: ‘Dat moet ik nog even goed bekijken.’

Valwind
Weerman Jordi Huirne heeft de eerste foto’s van de stormschade van dinsdagavond bekeken, zo vertelt hij tegen Omroep Gelderland. Hij komt tot de conclusie dat het niet om een tornado moet gaan, maar dat er sprake moet zijn geweest van een valwind:

‘Aan de IJssel moet de wind omhoog aan de voet van het heuvelgebied. Dan zie je dat die wind gaat versnellen en dat kan extra snelheid geven. Omdat het een groot gebied is en de bomen allemaal dezelfde kant op liggen, denk ik dat het om een valwind gaat. In het Duitse Bocholt was wel sprake van een tornado.’

Golfplaat door de achterruit
Daarbij gaat het om afgewaaide dakkapellen ‘en een vrouw van in de 80 die een grote golfplaat door haar achterruit heeft gekregen’.

Foto: Studio Rheden

De brandweer heeft de omvang van de schade nog niet in beeld kunnen brengen, omdat de storm in het holst van de nacht plaatsvond. Nu het licht is, is volgens de zegsman pas goed te zien hoeveel dakpannen van huizen zijn gewaaid. Hij verwacht daarom veel meer meldingen te ontvangen vandaag.

Als er geen sprake is van een gevaarlijke situatie worden gedupeerden verzocht de schade eerst bij de eigen verzekering op te geven om zo de brandweer te ontlasten. ‘We kunnen niet overal tegelijk zijn’, aldus de woordvoerder. De prioriteit ligt volgens hem bij het vrijmaken van de wegen, zodat hulpdiensten vrije doorgang hebben.

Foto: Studio Rheden

‘Er zijn veel woningen beschadigd geraakt, maar om hoeveel woningen het gaat is niet duidelijk. Dat zijn we nog aan het inventariseren’, vertelt René Bierman, woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Midden.

Bij de bewoners zit de schrik er goed in. ‘Ik ben echt geschrokken, dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het leek wel een tornado’, vertelt een van de bewoners. Een andere ziet nog wel een positief punt. ‘Ik ben al vijf jaar aan het emmeren met de gemeente over een boom die voor mijn huis staat. Die is om.’

Foto: Roland Heitink

In Rheden waaide een dak van een woonwagen. De woning liep daardoor flinke schade op en is voorlopig onbewoonbaar. Door de vele meldingen moesten de bewoners lang wachten op hulp van de brandweer.