Dierenvoedselbank stopt: ‘Voor veel mensen is dit een ramp’

Foto: Pixabay

VELP – Dierenvoedselbank Gelderland-Midden stopt ermee. Oprichter Marco Dierckx moet zijn activiteiten noodgedwongen staken vanwege gezondheidsredenen. Andere dierenvoedselbanken schieten te hulp.

De voedselbank voor dieren helpt zo’n driehonderd baasjes, die vanwege financiële problemen niet in de gelegenheid zijn voer en andere materialen voor hun dieren te betalen.

‘Ik heb besloten te stoppen, want het gaat niet meer. Dat is erg jammer, maar ik heb op dit moment andere dingen aan mijn hoofd’, vertelt de oprichter van de voedselbank, die naast Rheden ook opereert in de gemeenten Arnhem, Zevenaar en Lingewaard.

Baasjes bezorgd
Mensen die gesteund worden door de voedselbank hebben afgelopen week een brief gekregen dat de hulp na deze maand stopt. Dierckx zegt veel begrip te ervaren. Maar dierenliefhebbers die hij helpt zijn ook erg bezorgd nu de toekomst van de voedselbank uiterst onzeker is.

‘Voor veel mensen is dit een ramp. Het zorgt voor nog meer financiële ellende’, reageert één van de mensen die geholpen worden met voedselpakketten. ‘Hopelijk kan nog iemand iets voor de stichting betekenen.’

Hulp is nabij
Volgens Dierckx hoeven mensen niet lang zonder hulp te zitten. Stichting Happy Feet uit Nijmegen heeft al aangeboden zijn klanten over te nemen en te zorgen dat zij geholpen worden met voer voor hun dieren. ‘Daar ben ik heel blij mee, want ik laat mijn mensen niet graag in de steek.’

Ook een andere dierenvoedselbank uit de omgeving, De Blije Dieren, laat weten graag mensen te helpen. Baasjes die door het stoppen van Voedselbank Gelderland-Midden alsnog in de problemen te komen, kunnen contact zoeken met De Blije Dieren.

Gekwetst
De dierenvoedselbank werd vijf jaar geleden opgericht om mensen in financiële problemen te helpen om hun huisdieren te behouden. Een huisdier is volgens de stichting vaak nog het enige wat die mensen blij maakt. Door hen te helpen met voedsel en andere materialen wilde Dierckx voorkomen dat eigenaren gekwetst worden als ze hun dieren moeten afstaan.