‘Tornado die in Rheden huishield legde 33 kilometer af’

Foto: Studio Rheden

RHEDEN – De tornado die dinsdagavond over Rheden trok en een ravage aanrichtte, is begonnen in Nijmegen. Dat stelt weerman Reinout van den Born vrijdag na onderzoek. De tornado is volgens hem ten einde gekomen bij Zutphen.

Donderdag kwam Van den Born nog tot de conclusie dat het schadespoor zeker 10 kilometer lang was. Nader onderzoek van de weerman van MeteoGroup wijst uit dat de tornado een afstand van zo’n 33 kilometer heeft afgelegd.

In de lijn van Nijmegen naar Zutphen zijn op diverse plekken soortgelijke schades aangetroffen. Zo zijn bomen uit de grond getrokken en daken van gebouwen geblazen. De ravage was het grootst in Rheden, waar de windhoos over een wijk trok.

‘Heel uitzonderlijk’
Van den Born bezocht afgelopen dagen plekken die in de lijn van de tornado lagen. ‘Het is heel uitzonderlijk’, vertelt hij. ‘Ik heb een lijn getekend op een kaart en ben die lijn gevolgd. Precies op de plekken waar ik het verwachtte, trof ik zware schade aan. Enkele tientallen meters naar links of rechts was de schade al veel minder. Dat wijst erop dat het één tornado was, die van Nijmegen naar Zutphen is getrokken.’

Vrijdagmiddag bekijkt de weerman opnieuw plekken die in de stormlijn liggen, zoals bij de Rijn bij Huissen.

De windhoos zorgde voor veel problemen. In Gelderland werden tientallen bomen uit de grond getrokken, raakten auto’s total loss en zijn diverse daken van woningen en schuren geblazen. Het Verbond van Verzekeraars vermoedt dat de schade tientallen miljoenen euro’s bedraagt.

Voor vrijdagavond wordt opnieuw noodweer verwacht. Tussen 18.00 en 21.00 uur geldt in Gelderland code geel vanwege zware onweersbuien en windstoten. Maar zo erg als afgelopen dinsdag, wordt het volgens de verwachtingen niet.