‘Proces Posbankmoord moet bij één verdachte over’

Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – Het proces tegen één van de twee verdachten in de Posbankmoord moet over. Dat vindt de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. In zijn advies dinsdag aan de hoogste rechter staan kritische noten over de undercoveroperatie die de politie gebruikte om verklaringen los te krijgen bij deze verdachte.

Het gerechtshof in Arnhem zou de methode onvoldoende hebben gemotiveerd.

Het hof had Frank S. en Souris R. veroordeeld tot achttien jaar cel voor het medeplegen van de moord op Alex Wiegmink. De 44-jarige hardloper uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten op de Posbank. Zijn lichaam werd niet veel later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.

De moord bleef lang onopgelost. In november 2016 kreeg Frank S. uit Boekel last van zijn geweten en legde bij de politie een bekentenis af. Daarop arresteerde de politie verdachte Souris R. uit Veghel.

Foto: Alex Wiegmink

Undercoveragenten
Bijna 14 jaar bleef het een mysterie waarom Wiegmink werd vermoord, maar na een uitzending van Opsporing Verzocht biechtte Frank S. zijn betrokkenheid op. Enige tijd later werd Souris R. ook opgepakt. Hij ontkende. Undercoveragenten lieten R. geloven dat hij veel geld kon verdienen met xtc-handel als hij zijn daad opbiechtte. Hij zei toen Wiegmink te hebben doodgeschoten, maar noemde dat tijdens de rechtszaak grootspraak.

Foto: Martin de Jongh