Rozendaal koploper brede welvaart

Foto: Pixabay

ROZENDAAL – Rozendaal heeft de hoogste brede welvaart van Nederland. In de regio Arnhem ligt het cijfer hoger dan in Nederland in het algemeen. Dat blijkt uit de Brede Welvaartsindicator 2019.

Bij het begrip ‘brede welvaart’ wordt gekeken naar verschillende factoren die van invloed zijn op de welvaart. Hieronder valt bijvoorbeeld of mensen op een bepaalde plek zeker zijn van onderwijs, huisvesting en een baan en in hoeverre ze zich veilig voelen.

De brede welvaart in Nederland is voor het eerst hoger dan voor de economische crisis, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Rabobank.

Meer dan economie
Daarmee is de Brede Welvaartsindicator anders dan het ‘bruto binnenlands product per hoofd’. Daarbij gaat het namelijk enkel om de economische kant van welvaart.

De regio Arnhem blijkt een middenmoter als het gaat om brede welvaart. Vooral op de factoren werk-privébalans en veiligheid doet de regio het goed.

Arnhem en Rozendaal tegenpolen
Arnhem als gemeente scoort minder goed. Dit komt vooral door een lagere score op het gebied van gezondheid, veiligheid, inkomen en arbeid.

Van alle gemeenten in Nederland doet het nabijgelegen Rozendaal het juist het beste. Op de factoren onderwijs, veiligheid en werk-privébalans scoort de Gelderse gemeente het beste van Nederland.