Last van doffe dreunen en trillingen in Rheden? Dit is de oorzaak

Foto: Gemeente Rheden

DE STEEG – Wie in de omgeving van Rheden woont, moet niet raar opkijken van doffe dreunen of trillingen. Via advertenties in kranten heeft de gemeente Rheden dit aangekondigd, maar niet iedereen leest nog een papieren krant. De trillingen worden veroorzaakt door seismisch onderzoek.

Het onderzoek maakt deel uit van een landelijk onderzoek naar de ondergrond en heeft als doel nauwkeuriger te kunnen inschatten waar aardwarmtewinning mogelijk is. Daarbij gaat het volgens de gemeente om verkennend onderzoek: er wordt nog geen aardwarmte gewonnen.

Er worden geluidsgolven de grond ingestuurd om de dikte en de aardlagen in kaart te brengen. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving van de werkzaamheden worden per brief geïnformeerd over het onderzoek.

Ook in andere gemeenten in Gelderland, waaronder Renkum en Zevenaar, wordt onderzoek naar aardwarmte gedaan. De overheid wil zo achterhalen in hoeverre aardwarmte kan worden ingezet om bijvoorbeeld huizen of kantoren te verwarmen.