Onthulling lichtmonument in museum Rheden in Oorlogstijd

Foto: Rheden In Oorlogstijd

VELP – Documentairemaker Sacha Barraud onthult zondag 26 januari om 17.00 uur in museum ‘Rheden in Oorlogstijd’ aan de Hoofdstraat 75 in Velp het kunstwerk ‘Levenslicht’. Het monument, onderdeel van een landelijk project, is gemaakt om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken en is tot 2 februari te zien.

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Ook in de gemeente Rheden heeft de oorlog onder Joden, Roma en Sinti slachtoffers gemaakt. De gemeente Rheden heeft daarom een deel van het monument aangekocht zodat zij niet vergeten worden.

Het lichtmonument is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het gehele monument bestaat uit 104.000 stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers in Nederland- die oplichten in het donker, zoals een ademhaling. Het licht symboliseert het leven dat in onze gemeente wordt gemist.

Voorafgaand aan de onthulling geeft Sacha Barraud een lezing. Hierin praat hij over zijn documentaire ‘In de schaduw van de brug’. Deze begint om 15.00 uur en is gratis te bezoeken.