Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden

Foto: Pixabay

DE STEEG – De tekorten op de lopende begroting lopen nu al op in Rheden. Hoeveel precies, kan de gemeente nog niet zeggen. Toch kondigt het college per direct nieuwe maatregelen aan.

De afgelopen jaren is Rheden financieel in steeds slechter weer geraakt. Daarom werden er eind vorig jaar miljoenenbezuinigingen vastgesteld. Voor dit jaar werd nog gerekend op een tekort van 1,9 miljoen euro, maar de gemeente ziet nu al aankomen dat dit meer gaat worden.

Kosten beheersen
Opnieuw worden de tekorten veroorzaakt door stijgende kosten in de jeugdzorg en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om de kosten te beheersen, moet per direct voor alle uitgaven groter dan 10.000 euro instemming worden gevraagd. En voor elk nieuw initiatief moeten oude uitgaven worden geschrapt.

Over twee weken hoopt de gemeente concreter inzicht te hebben in de eigen financiële situatie. In de zomer wordt bekeken of de maatregelen voldoende effect hebben, of dat de broekriem verder moet worden aangetrokken.