Respectvolle discussies over zonne- en windenergie

Foto: Martin de Jongh

RHEDEN – Zo’n 140 inwoners zijn afgelopen maandag in het Rhedens in Dieren in gesprek gegaan medewerkers van de gemeente Rheden over het grootschalig opwekken van duurzame energie, dus veel windmolens en zonnevelden.

De gemeente wil in 2040 CO-2 neutraal zijn en moet daarnaast een aanbod neerleggen in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES). Om kaders te kunnen formuleren die moeten gelden bij het plaatsen van windmolens en zonnevelden, vroeg de gemeente haar inwoners mee te denken over wat die kaders dan zouden moeten zijn.

Besparen en duurzaam opwekken
Rhedense inwoners, ondernemers en instellingen gebruiken nu jaarlijks samen zo’n 3.000 terajoule voor warmte en elektriciteit. Om in 2040 CO-2 neutraal te kunnen zijn moet het totale energiegebruik met minimaal 35% dalen. De energie die dan nog gebruikt wordt, moet duurzaam opgewekt zijn.

Dat kan door daken vol te leggen met zonnepanelen en te kijken naar andere duurzame energiebronnen. Op de kortere termijn zijn dat veel windmolens. Maar het merendeel van de inwoners vindt het erg belangrijk dat rekening gehouden wordt met het bijzondere landschap en haar kleinschaligheid.Of dat mogelijk is wordt de komende maanden duidelijk.