Tv-programma 75 jaar vrijheid in het teken van Velp

Foto: Rheden In Oorlogstijd

VELP – Het tv-programma ’75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders’ van TV Gelderland staat donderdag 23 april om 17.20 uur in het teken van Velp. Dan is het 75 jaar geleden dat de eerste Nederlandse boven de Rijn werden bevrijd.

WO2-kenner Wencel Maresch blikt in de uitzending terug op de dag van de bevrijding van Velp. Ineke van Griethuysen vertelt over hoe zij de bevrijding heeft meegemaakt. Er is een portret te zien van een soldaat die het leven liet voor onze vrijheid. Verzamelaar René Broere schuift aan met een bijzonder voorwerp.

TV Gelderland besteed aandacht aan de verhalen van mensen die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt, die duidelijk maken hoe bevrijding voelde na vijf jaar bezetting. Hoe smaakte bijvoorbeeld die eerste boterham met echte boter? Maar er zijn ook stille getuigen. In de uitzending vertellen verzamelaars en deskundigen Jean Kreunen en Rene Broere het verhaal bij een bijzonder voorwerp. Ook zijn er portretten van soldaten die het leven lieten voor onze vrijheid.