Vrijwillige eigen bijdrage jeugdzorg mag niet

Foto: Pixabay

DE STEEG – Een vrijwillige eigen bijdrage in de jeugdzorg vragen van gebruikers mag niet. Dat concludeert de gemeente Rheden die deze mogelijkheid onderzocht. Dat had moeten helpen om de alsmaar stijgende zorguitgaven het hoofd te bieden.

Maar dat mag dus niet, blijkt uit juridisch advies. Een wettelijke grondslag voor een dergelijke maatregel zou ontbreken. De kosten voor jeugdzorg moeten volledig voor rekening van de gemeente komen, laat het college aan de gemeenteraad weten. Ook wanneer de jeugdige 18 jaar of ouder is.

Nergens ingevoerd
Ook andere gemeenten die een eigen bijdrage overwogen, zijn hier niet toe overgegaan, ziet het college. Er wordt gewerkt aan een plan om de zorg binnen de financiële kaders uit te kunnen voeren.

Zie ook: Nieuwe financiële tegenspoed dreigt voor Rheden