Afval wegbrengen in gemeente Rheden kan tot 1 juli gratis

Foto: Pixabay

RHEDEN – Om kosten te besparen wijzigen vanaf 1 juli 2020 een aantal zaken rondom afvalinzameling in de gemeente Rheden. Per 1 juli veranderen een aantal zaken wijzigen. Hierbij geldt: de vervuiler betaalt.

Recycleplein Doesburg
Vanaf 1 juli moeten alle inwoners van Rheden met hun grofvuil naar het Recycleplein in Doesburg. De gemeente heeft nog onderzocht of het mogelijk was om voor 2 afvalbrengstations te kiezen, maar al snel bleek dat de kosten die hierbij komen kijken, veel te hoog uitvallen.

Het Recycleplein Doesburg kent een gratis en een betaald deel, met twee aparte ingangen. Afval dat gratis blijft zijn onder andere elektrische apparaten, piepschuim, hard plastic, textiel en glas.

Voor het afval waarvoor betaald moet worden, zoals bouwpuin en (bewerkt) hout, betaalt de bezoeker (via pin) bij de uitgang. Het gewicht van het voertuig wordt daarvoor zowel bij aankomst als vertrek vastgesteld.

Afval wegbrengen tot 1 juli nog gratis
Tot 1 juli geldt nog de regeling dat al het afval (maximaal 6 keer per jaar) gratis weggebracht kan worden. Tot die tijd kunnen inwoners daarvoor nog gewoon terecht bij het Afvalbrengstation Noord in Arnhem.

Ophalen grofvuil
Het laten ophalen van grofvuil blijft mogelijk, maar is per 1 juli niet meer gratis voor hoeveelheden tot 1 m3. Via www.afvaldesk.nl kunnen inwoners een afspraak maken.

Green Bag en PMD verzamelbakken
De aanschaf, het laten ophalen en verwerken van het tuinafval door middel van een Green Bag kost de gemeente Rheden € 15,00. De gemeenteraad heeft eind vorig jaar al besloten de bijdrage van inwoners hieraan te verhogen van € 2,50 naar € 5,00 per Green Bag. Deze wijziging gaat ook per 1 juli in.

Geen PMD verzamelcontainers meer
Omdat weinig inwoners gebruik maakt van de PMD verzamelcontainers bij de Jumbo in Velp en op het Ericaplein in Dieren gaan deze binnenkort verdwijnen.

Eind juni stelt de gemeenteraad verschillende tarieven rondom de afvalinzameling vast. Vanaf 1 juli zijn al deze tarieven te raadplegen op www.rheden.nl/afval. Rond 9 juni verschijnt een nieuwe afvalkrant met daarin alle feiten op een rij.

Wethouder Dorus Klomberg: “Ik vind het belangrijk dat geldt: ‘De vervuiler betaalt’. In het huidige systeem betalen inwoners die nooit grofvuil hebben mee aan de inzameling van het grofvuil van anderen. De wijzigingen zijn niet alleen nodig om financiële redenen, maar ook hierom.
Afval en grondstoffen scheiden levert een voordeel op voor het milieu. We zijn daarmee op de goede weg en ik hoop dat wij ons hiervoor samen blijven inzetten!”